VINNÉ: Obnova gotického hradu pokračuje pomocou tradičných remesiel

13.07.2012 Michalovce

Vinné 13. júla (TASR) - Práce spojené s obnovou zrúcaniny gotického Vinianskeho hradu pri Zemplínskej Šírave v týchto dňoch intenzívne pokračujú. Kultúrnu pamiatku pomáha opravovať aj 40 nezamestnaných. Práce iniciovalo ešte vlani občianske združenie (OZ) Zemplínsko-užská hradná cesta, začali sa v máji. Predseda OZ a zároveň kastelán hradu Jaroslav Gorás dnes pre TASR uviedol, že cieľom je najmä statické stabilizovanie hradu.

"Aby ho turista mohol obdivovať, aby sme neboli poslednou generáciu, ktorá hrad takto pozná, a aby sa nezrútil," vysvetlil hlavný motív združenia. Na hrad tento rok získali 50.000 eur od ministerstva kultúry v rámci projektu Obnov si svoj dom. "Uspeli sme s naším zámerom, ktorým je konzervácia hradných múrov," priblížil Gorás. Zároveň vysvetlil, že turista nemusí postrehnúť vykonané práce, nakoľko združenie nesmie vytvárať novotvary. "Len statické výpadky." Peniaze od ministerstva minú na materiál a náradie.

Odvážnym zámerom bolo zamestnať pri prácach 40 ľudí bez práce. Gorás hovorí, že okrem Vinianskeho hradu sa s toľkými nezamestnanými odhodlali pracovať už len na hrade Veľký Šariš. "Nebojíme sa takého množstva ľudí," komentoval Gorás. Projekt s obnovou sa skončí v októbri, potom musí nasledovať nevyhnutná prestávka. Pri opravách totiž využívajú klasickú vápennú maltu, ktorá má dlhodobé tuhnutie.

Gorás zdôraznil, že pri prácach využívajú tradičné technológie a remeslá. Na hrade preto vidieť kováčsku, kamenársku a tesársku dielňu. Pribudnúť by mala aj hrnčiarska. "Tie remeslá potrebujeme, kováči robia mreže na pivnicu, tesári zase prístrešky," vysvetlil kastelán hradu. Občianske združenie muselo ešte pred začiatkom obnovy vysporiadať vlani majetkovoprávne veci. Hrad tak mohol prejsť do prenájmu združenia.

Hrad stojí nad obcou Vinné v okrese Michalovce. Prvá písomná správa o ňom pochádza z roku 1335. Bol viackrát poškodený, opravovaný, začiatkom 18. storočia ho dali dokonca aj zbúrať. Má čiastočne zachované renesančné klenby, na gotickej veži je kamenné kvádrovanie, otvory okien a dvier, ako aj časti starých omietok. Možno tam nájsť stopy po krboch, pivničné priestory. Turistov láka najmä počas letných prázdnin.
 

Vyberte región